image

Checklist eigen huis bouwen

Je hebt er lang over nagedacht, maar nu weet je het zeker: je wil een eigen huis bouwen. Maar hoe pak je zoiets aan? Waar moet je beginnen en wat mag je zeker niet vergeten? En hoe zit het met de financiën? Don’t worry, we zetten het kort voor je op een rijtje.

 

Nog even dit, want we willen wel eerlijk zijn: een huis bouwen kost tijd, geld en moeite. Je moet veel uitzoeken, regelen en in de gaten houden. Tenminste, als je alles zelf wil doen. Dat hoeft niet natuurlijk. Je kunt ook een aannemer of bouwbedrijf inschakelen. Wil je echt zorgeloos bouwen, dan zit je goed bij Rijkhuis®. Alles wordt voor je geregeld en je krijgt 15 jaar garantie. Laten we eens kijken welke stappen nodig zijn om een huis te bouwen.

 

Checklist voor een nieuwbouwwoning: waar moet je aan denken?

 


 

1. Hypotheekadvies vragen: wat is je budget?

 

Bij het berekenen van een hypotheek wordt rekening gehouden met:

– Je inkomen

– De hypotheekrente

– Je totale financiële verplichtingen

– De woonquote (financieringslast)

– De marktwaarde van je huis

 

Let op: Tijdens de Coronacrisis vragen banken ook extra informatie over de economische toestand van het bedrijf waar je werkzaam bent.

 

Tip: Wees compleet in je informatievoorziening, dit zorgt voor een soepele afhandeling.
Incomplete informatie zorgt voor onnodige vertraging van je hypotheekaanvraag.

 

Duurzaamheid telt ook mee bij nieuwbouw

Bij een hypotheek voor een nieuwbouwhuis speelt de duurzaamheid van je nieuwe woning ook een rol. Nieuwbouwhuizen hebben bijna altijd energielabel A. Hiermee kun je bij sommige geldverstrekkers meer lenen en krijg je soms een lagere hypotheekrente.

 


 

2. Bouwkavel kopen: waar wil je bouwen?

 

Meestal heb je wel al een idee waar je het liefst zou willen wonen. Maar zijn daar ook bouwkavels beschikbaar? Hoe kom je daar achter?

 

Hoe vind je een bouwkavel:

– Gemeente: vraag na of er bouwgrond te koop is

– Internet: zoek websites met een overzicht van bouwkavels

– Grondmakelaar: deze brengt vraag en aanbod bij elkaar

– Bouwval slopen: koop grond met een bouwval en sloop de bouwval

– Rij rondjes: kijk of er bouwgrond te koop staat

– Stuk grond op het oog dat niet te koop staat? Achterhaal de eigenaar via het Kadaster.

 

Tip: Rijkhuis® kent grondmakelaars
Rijkhuis® kan je in contact brengen met een grondmakelaar. Neem contact met ons op als je hier interesse in hebt.

 


 

3. Huis ontwerpen: welk huis wil je bouwen?

 

Welke soort woning wil je bouwen. Wil je een uniek ontwerp? Neem dan een architect in de arm en ga samen aan de slag om een uniek huis te creëren. Wees er van bewust dat je een substantieel deel van je bouwbudget moet spenderen aan het tarief van de architect.

Wil je je volledige bouwbudget kunnen besteden aan je toekomstige huis kies dan voor een cataloguswoning. Houd er rekening mee dat je dan een standaard woning krijgt waarbij je maar een beperkte inbreng hebt met betrekking tot het ontwerp.

Maar er is ook een combinatie van bovenstaande opties mogelijk; een Rijkhuis®. Hierbij heb je grote ontwerpvrijheid en wordt toch je volledige bouwbudget besteed aan het huis.

 

Tip: Modelwoningen van Rijkhuis®
Bekijk onze modelwoningen. Deze zijn een prima uitgangspunt voor het ontwerp van jouw huis. Heb je een andere bouwstijl voor ogen dan onze onze modelwoningen? Geen probleem, er is veel meer mogelijk. Neem hiervoor contact met ons op. De details van je woning bespreken we sowieso in een persoonlijk gesprek.


 

4. Bouwbedrijf of aannemer kiezen: wie gaat je eigen huis bouwen?

 

Zoek op internet: kijk naar ervaringen en/of beoordelingen van klanten. Ga naar open huizen dagen of beurzen. Laat verschillende partijen een offerte maken en vergelijk deze. Let hierbij ook op de duurzaamheid van de bouwsystemen en de toegepaste materialen. Let er op dat je huis toekomstbestendig is.

 

De aanneemovereenkomst: Wie doet wat?

Overleg met je bouwbedrijf of aannemer wat je zelf moet doen en wat niet. Lees ook goed de algemene voorwaarden door.

 

Aandachtspunten die je samen met een bouwbedrijf doorneemt vóór de start van de bouw:

– Aannemingsovereenkomst/contract tekenen
– Goedkeuring welstand en vergunningen aanvragen
– Bodemonderzoek en sonderingen laten verrichten (PFAS)
– Bestektekeningen en funderingsberekeningen laten maken
– Electraplan laten maken (denk aan de duurzaamheid)
– Verwarmingsplan (denk aan de duurzaamheid)
– Ontwerp en bouwplan definitief maken

 

Tip: Wil je snel wonen: vraag naar de bouwtijd.
Bouwtijd bij een Rijkhuis®: gemiddelde bouwtijd: 14 weken. Lees meer over de bouwfasen van een Rijkhuis®.
Bouwtijd bij traditionele bouw: gemiddelde bouwtijd: 6 maanden tot 1 jaar.

 


 

5. Styling: hoe gaat je huis eruit zien?

 

Maak een keuze voor de gevelstenen, dakpannen, kozijnen, buitendeuren, raamdorpels, etc. Meestal hou je daarbij rekening met de onderhoudsgevoeligheid. Over onderhoud hoef je je bij een Rijkhuis® geen zorgen te maken. Dat doet onze onderhoudsservice voor je, tegen kostprijs.
Let ook goed op bij de keuze van trappen, binnendeuren, tegels, sanitair, badkamer, keuken, hang- en sluitwerk, vensterbanken, etc. Dit zijn de materialen waar je het meest mee in contact komt. Kies voor kwaliteit. Dus neem hier de tijd voor.

 


 

6. Begin van de daadwerkelijke bouw

 

De aannemer start dan de werkvoorbereidingsfase op en besteld de uitgekozen materialen.
In de ruwbouwfase wordt het huis zelf gebouwd. Tijdens de afbouwfase wordt je huis voorzien van electra, leidingwerk, kozijnen, hang en sluitwerk, etc..

Houd gedurende de bouw regelmatig contact met het bouwbedrijf over de voortgang.

 

De oplevering

Dan is het zover, eindelijk wordt je nieuwe huis opgeleverd. Controleert tijdens de officiële oplevering goed of alles volgens afspraak is gemaakt. Gebruik hierbij de aanneemovereenkomst, het definitief ontwerp en het als een soort checklist. Noteer afwijkingen en breng deze naar voren tijdens de oplevering.

 


 

7. Tuinaanleg regelen: voorkom een modderpoel

 

Vergeet niet budget te reserveren voor de bestrating en de aanleg van je tuin. Een huis zonder verharde oprit is niet echt handig. En je wil straks ook lekker buiten zitten op je eigen terras. Of je een oogverblindend tuinontwerp laat maken, beslis je zelf. Alleen een mooi gazon kan natuurlijk ook. Een grote modderpoel rond je huis is in elk geval voor niemand leuk.

image

 

8. Verhuizen en je woning inrichten; laat je helpen.

 

In je hoofd heb je je nieuwe huis vast al ingericht. Misschien ook wel op papier. Na de oplevering mag je eindelijk zelf aan de slag. Heb je hulp nodig bij de inrichting? Schakel dan een binnenhuisarchitect in of vraag die vriendin met dat prachtig ingerichte huis. Durf te vragen!

 

Tip: Wil je nieuwe meubels kopen?
Hou dan rekening met een levertijd van soms wel 12 weken. Ga dus op tijd shoppen! En vergeet niet om korting te vragen als je veel spullen bij dezelfde zaak koopt. Niet geschoten is altijd mis.

 

Zie je op tegen de verhuizing?

In een nieuw huis gaan wonen is heel leuk. Maar ojee, dat inpakken, verhuizen en weer uitpakken. Daar zie je meestal tegen op. Alles zelf doen is veruit het goedkoopste. Je kunt echter ook een verhuisbedrijf inschakelen. Dat kost natuurlijk geld, maar het bespaart je ook veel tijd, moeite en stress. Vraag eens een paar offertes op en beslis dan wat het je waard is.

 

Tip: Verhuis je voor je werk?
Vraag dan bij je werkgever na of je een verhuiskostenvergoeding krijgt.

 

Klusjes na de verhuizing snel gefikst

Na de verhuizing wil je weer zo vlot mogelijk op orde zijn. In een Rijkhuis® doen wij snel al die vervelende verhuisklusjes voor je. Je betaalt alleen de materiaalkosten, de rest is service van ons. Zeg maar waar dat schilderij moet hangen, welke lamp waar komt of welke kleur dat muurtje moet krijgen. Zo blijft er niks meer liggen. Poeh, dat scheelt.

 


 

Wil je tijd en geld overhouden?

 

Eh, je hebt ook nog je werk, je gezin en hobby’s: je leven loopt gewoon door. Maak het jezelf makkelijk en ga voor een Rijkhuis®. Jij kiest het ontwerp en de materialen en wij regelen de rest van de bouw voor je. Dat betekent pas echt zorgeloos bouwen én wonen. Ja, ook wonen. Want na de bouw doen wij je onderhoud, reparaties en klusjes in huis. Gratis of tegen kostprijs! Kijk, dat is Service met een hoofdletter S.

 

Meer weten over Rijkhuis® of onze service?