image

Hoe zit dat met stikstof?

Rijkhuis® heeft geen last van de huidige problematiek rondom stikstof. Dat komt doordat wij snel bouwen en er weinig bouwtransport nodig is. De stikstof die wij uitstoten is zeer gering. Je kunt dus met een gerust hart je huis door ons laten bouwen.

 

De uitspraken van de Raad van State (mei 2019) over het Programma Aanpak Stikstof hebben ook gevolgen voor de woningbouw. Vooral voor grootschalige bouwprojecten. Hierbij komt namelijk relatief veel stikstof in de lucht omdat er veel zware machines aan het werk zijn. Denk aan vrachtwagens, kranen en shovels. Bij Rijkhuis® is dit echter niet aan de orde. Waarom?

 

Korte bouwtijd door modulaire bouw

Wij bouwen onze huizen modulair (prefab). Ze worden voor een groot deel in onze moderne productieomgeving gebouwd. Op de bouwplaats zetten we ze binnen een paar weken in elkaar. De bouwtijd op de bouwlocatie is dus maar heel kort. Bovendien werken we met moderne machines en apparatuur. De stikstofuitstoot op de bouwplaats is zeer gering.

 

Weinig bouwtransporten naar de bouwkavel

Omdat wij modulair bouwen, hoeven wij niet telkens op en neer naar de bouwplaats te rijden. Wij bouwen je huis in onze fabriek en maken het af op de bouwlocatie. De delen uit de fabriek brengen we in één keer naar de kavel. Omdat er zo weinig bouwtransporten zijn, is de stikstofemissie op de bouwplaats heel laag.

 

De proef op de som

De rekensom laat zien dat de stikstofdepositie* 0 is op een afstand van 100 tot 150 meter van de bouwplaats. Wil je een Rijkhuis® bouwen op een bouwkavel dat verder dan 150 meter van een Natura2000 gebied afligt, dan krijg je dus gewoon een omgevingsvergunning. Dat blijkt uit de praktijk.

* Stikstofdepositie is de hoeveelheid stikstofhoudende verbindingen (stikstofoxiden, ammoniakale stikstof) die neerslaat op de bodem, bijvoorbeeld door stof of regen.


 

Bouw dus zorgeloos je droomhuis

Je kunt dus met een gerust hart je Rijkhuis® door ons laten bouwen. Bekijk alvast onze modelwoningen. Wil je je woonwensen met ons bespreken? Maak dan snel een afspraak.